Avrupa Birliği’nin kartel karşıtı düzenlemelerini ihlal ettikleri gerekçesiyle teşebbüsler hakkında hazırlanan ön araştırma raporunda; 2006-2014 yılları arasında uyumlu eylemler yoluyla benzin ve dizel ile çalışan yolcu araçlarında kullanılan emisyon temizliği teknolojisinin geliştirilmesinde rekabeti kısıtlamış oldukları görüşü yer alıyor.
Rekabet politikalarından sorumlu komisyoner Margrethe Vestager’ın açıklaması şöyle: “Şirketler, ürünlerinin kalitesini arttırabilmek için pek çok şekilde işbirliği yapabilirler. Fakat AB rekabet düzenlemelerine göre aksi bir hedefle gizli anlaşmalar yapmaları yasaklanmıştır: Ürünlerin geliştirilmesini engellemek ve kalitenin geliştirilmesini önlemek amacıyla rekabeti kısıtlamak, yasaktır. Endişemiz, bu olayda Daimler VW ve BMW’nin Avrupa Birliği rekabet düzenlemelerini ihlal etmiş olduğu yönünde. Neticede Avrupalı tüketicilerin mümkün olan en gelişmiş teknolojiye sahip araçları satın alma fırsatı kısıtlanmış olabilir. Araç üreticisi üç teşebbüs, şu anda bulgularımıza yanıt verme imkânına sahip.”
Komisyon’un ön incelemesi kapsamında rekabet ihlali şüphesi, özellikle şu teknolojiler üzerinde yoğunlaşıyor:
- SCR (Selective Catalytic Reduction) Systems: Dizel binek araçlarda, egzoz gaz akışı içerisindeki zararlı nitrojen oksitleri (NOx) emisyonunu -“AdBlue” olarak da ifade edilen- üre enjeksiyonu yoluyla azaltmaktadır. Komisyon’un ön araştırma raporunda; 2006 ve 2014 yılları arasında üç teşebbüsün AdBlue dozaj stratejilerini, Ad Blue tankı hacmini ve yeniden dolum aralıklarını uyumlu eylemler yoluyla belirledikleri ve böylelikle AdBlue tüketimi ve egzoz gazı temizliğinin etkinliğini kısıtladıkları belirtiliyor.
- OPF (‘Otto’ Particle Filters): Benzinli binek araçlarda doğrudan enjeksiyon yöntemi ile egzoz gazlarında zararlı parçacık emisyonlarını azaltmaktadır. Komisyon’un ön inceleme raporuna göre BMW, Daimler ve VW; 2009 ve 2014 yılları arasında doğrudan enjeksiyon teknolojisine sahip yeni benzinli binek araç modellerini piyasaya sürmemeye ya da en azında sürümünü geciktirmeye ve piyasadaki müstakbel tutumlarının belirsizliğini ortadan kaldırmaya yönelik uyumlu eylemlerde bulunmuş.
Komisyon’un görüşü, teşebbüslerin emisyon temizliğine yönelik bu iki teknolojide rekabeti ve yeniliği kısıtladıkları, dolayısıyla da üreticilerin sahip olduğu teknolojiye rağmen tüketicilerin daha daz kirlilik yaratan araçlara sahip olmasının engellendiği yönünde. Devam eden süreçte ise teşebbüslerin savunmalarını sunmaları bekleniyor.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.