AB Komisyonu, Litvanya Demiryolları Hakkında 27,873,000 avro tutarında para cezasına hükmetti. Cezanın sebebi olarak ise, Litvanya Demiryolları’nın Litvanya ile Letonya’yı birbirine bağlayan demiryolu hattını ortadan kaldırmak suretiyle demiryolu taşımacılığı pazarında rekabeti engellediği belirtildi.
Komisyon’un rekabet politikası sorumlusu Margrethe Vestager, konu hakkında yaptığı açıklamada “Litvanya Demiryolları ulusal demiryolu altyapısı üzerindeki kontrolünü demiryolu taşımacılığı sektöründeki rakiplerini cezalandırmak için kullandı. Avrupa Birliği iyi faaliyet gösteren bir demiryolu taşımacılığı pazarına ihtiyaç duymaktadır. Bir şirketin kendini rekabetten sakınmak için demiryolu altyapısını sökmesi kabul edilemez bir şeydir ve böyle bir şeyin eşi benzeri görülmemiştir.” ifadelerini kullandı.
Litvanya Demiryolları, Litvanya’da devlete ait görevli demiryolu şirketidir. Şirket, hem demiryolu altyapısından hem de demiryolu taşımacılığından sorumlu olduğu için dikey bütünleşik bir yapıya sahiptir.
Polonyalı bir petrol şirketi olan AB Orlen Lietuva (“Orlen”) PKN Orlen’in %100 iştirakidir. Orlen, 2008 yılında Litvanya Demiryolları’nın büyük ticari müşterilerinden biri olan Orlen, yükünü Litvanya’dan Letonya’ya başka bir demiryolu operatörü hizmetlerinden yararlanmak suretiyle taşımayı planladı. Ekim 2008’de, Litvanya Demiryolları Litvanya’yı Letonya’ya bağlayan ve Orlen’in rafinerisine yakın bir lokasyonda yer alan 19 km uzunluğundaki demiryolu hattını söktü. Hattın sökülerek ortadan kaldırılması, Orlen’in yükünü Letonya’ya taşıması için çok daha uzun bir yol kullanmak zorunda kalması anlamına geliyordu. O zamandan beri, sökülen demiryolu hattı yeniden yapılmadı.
Komisyon tarafından yürütülen soruşturmada; Litvanya Demiryollarının bu davranışlarının, demiryolu taşımacılığı pazarında Litvanya Demiryolları’nın büyük müşterilerinden birinin başka bir demiryolu operatörü faaliyetlerinden yararlanmasını engelleyerek rekabeti kısıtladığı sonucuna varıldı. Litvanya Demiryolları demiryolu hattının sökülmesi hususunda herhangi bir nesnel gerekçe sunamadı. Bu yönde bir davranışın, hâkim durumun kötüye kullanılmasını yasaklayan Avrupa Birliği’nin İşleyişine Dair Anlaşma’nın 102. maddesi uyarınca ihlal teşkil ettiği ifade edildi.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.